Hejtman: Silnice, hasiči, senioři… Kus práce za námi, před námi spousta úkolů

Hejtman Olomouckého kraje LADISLAV OKLEŠTĚK se rozhodně nenudí. V poslední době musel zvládnout náročnou práci šéfa krizového štábu jak při pandemii koronaviru, tak i při červnových povodních. Čelil novým úkolům a nečekaným zkouškám a k tomu musel zabezpečit svou běžnou agendu, do které spadá i péče o seniory a sociální služby. Jak hodnotí uplynulé čtyři roky? A podařilo mu splnit všechny sliby?

Hejtman Ladislav Okleštěk a premiér Andrej Babiš zjišťovali přímo na místě ničivých povodní v Šumvaldě, jak může vláda a hejtmanství pomoci lidem v zaplavených obcích. Foto: -pr-

(Komerční sdělení, PR)

Před čtyřmi lety vyhrálo ANO v Olomouckém kraji volby a převzalo vedení kraje. Jaké to byly roky? 

Občas jsem pro odlehčení říkal, že jedeme v režimu „totálního útoku“, ale někdy to byla opravdu náročná práce. Pracovali jsme sedm dní v týdnu od rána do večera a často i do noci. Letos navíc přišly dvě nečekané zkoušky, kdy připravenost hejtmanství prověřil koronavirus a ničivé povodně. Kromě těchto extrémů jsme samozřejmě hlavně museli zajistit, aby fungovalo vše, co má kraj na starost.

Měl jste hodně plánů – které z nich se podařilo splnit?

Nerad se chlubím, účet nám musí vystavit voliči. Ale přesto bych rád zmínil jednu věc, na kterou jsem hrdý. Z kanceláří krajského úřadu jsme se přesunuli mezi lidi, projezdili jsme celý region od Javorníku přes horské osady v Jeseníkách až po města a vesničky na Šumpersku, Hranicku, Přerovsku a Prostějovsku. Když jsme připravovali důležité plány a rozhodnutí, vždycky jsme si v terénu ověřili, jak lidé žijí a co by jim nejvíce pomohlo.

Ale slibovali jste i některé konkrétní věci, například důraz na dopravní stavby.

Myslím, že to nebyly plané sliby. Při našem nástupu do vedení kraje jsme věděli, že zhruba polovina krajských komunikací je v havarijním stavu. My jsme hned v prvním roce po volbách připravili plán, co je třeba udělat, aby se po našich silnicích jezdilo lépe, a v dalších letech jsme spustili doslova „silniční tsunami“. Zatímco v roce 2016 šlo do oprav krajských cest kolem 600 milionů, letos se investice přiblíží částce 1,4 miliardy korun! Za poslední čtyři roky jsme opravili v našem regionu 680 kilometrů silnic.

A další sliby? Máte splněno?

Věřím, že každý občan Olomouckého kraje pociťuje, že se u nás žije lépe. A pokud necháme stranou pocity, ale zaměříme se na konkrétní čísla, tak se určitě nemáme za co stydět. Třeba do rozvoje venkova investuje hejtmanství hodně přes půl miliardy, to je třikrát víc peněz, než tomu bylo při našem nástupu do vedení kraje. Podporu sportu a kultury jsme navýšili o 170 %. Na vybavení a činnost hasičů a záchranářů dáváme rekordních 250 miliónů. Zvedla se krajská podpora cestovního ruchu a má to výsledky - návštěvnost Jeseníků a Hané stoupla o 30 %.


V letošních krajských volbám obhajujete post hejtmana. Pokud uspějete, na co byste se chtěl zaměřit?

V uplynulých čtyřech letech jsem se osobně staral hlavně o dvě oblasti – bezpečnost a seniory. V obou jsme udělali kus práce a rád bych ji dokončil.

V péči o staré lidi je pokrok viditelný na první pohled. Kromě modernizace domovů pro seniory se kraj zaměřil na to, aby lidé mohli zůstat co nejdéle ve svém přirozeném domácím prostředí. Co dalšího chystáte?

Mám velkou vizi, abychom výrazně zlepšili paliativní péči. Umírání a smrt – i když to nejsou zrovna populární předvolební témata – by se měly stát přirozenou součástí života. Každý by raději umíral v kruhu svých blízkých než v anonymním prostředí nemocnic. Proto jsme jako jeden z prvních krajů v republice připravili koncepci paliativní péče, aby byla dostupná nejen ve velkých městech, ale ve všech regionech.

A co bezpečnost? Kraj v posledních měsících prověřila koronavirová pandemie i záplavy…

Musím smeknout před všemi lidmi, kteří stáli v boji s koronavirem v první linii. Díky nim jsme situaci, která nás všechny překvapila a zaskočila, zvládli na rozdíl od mnoha jiných států opravdu dobře.

Stejný obdiv si zaslouží i hasiči a stovky dobrovolníků, kteří pomáhali při povodních v Šumvaldě a okolních obcích. Ukázali jsme, že se s mimořádnými situacemi umíme vypořádat, ale příroda nás upozornila, že bychom měli být připraveni ještě lépe. Do budoucna proto chystáme například vytvoření krajských hmotných rezerv, abychom pro podobné případy měli přímo v regionu dostatek ochranných pomůcek, vysoušečů, čerpadel a dalších věcí, které se v krizových chvílích budou hodit.

Máte kromě bezpečnosti a seniorů konkrétní plány i v dalších oblastech, které ovlivňují náš každodenní život?

Připravili jsme velký plán pro celý kraj, který zahrnuje šest témat a obsahuje šedesát konkrétních úkolů. Kromě zmíněných témat se chceme věnovat hlavně dopravě – plánujeme navýšení financí do oprav a modernizací krajských silnic a zároveň urychlení staveb, které řeší stát. Rádi bychom se zaměřili taky na modernizaci zdravotnictví, abychom zaručili obyvatelům i odlehlejších oblastí dostupnou zdravotní péči, ale také na další rozvoj školství a péči o naši krajinu s důrazem na boj se suchem. Chceme do kraje dostat nejmodernější evropské a světové technologie, ale zároveň zachovat neopakovatelnou atmosféru našich hor, proslulých lázní nebo úrodné hanácké oblasti. Takže hlavním plánem a zároveň slibem je, že nechceme vymýšlet už dávno vymyšlené, ale naopak po vzoru našich předků používat hlavně zdravý selský rozum.

V případě, že uspějete ve volbách, jaké si dáte předsevzetí?

Neplést se lidem do života. Úřad a politici by měli poskytnout dokonalý servis, ale neotravovat občany zbytečnou byrokracií. Žije u nás plno šikovných a pracovitých lidí, kteří jsou největším bohatstvím Olomouckého kraje. To se ukázalo i při pandemii koronaviru nebo při ničivých povodních. Hejtmanství je tu pro lidi, ne naopak.





INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker