Stříbrné plátno přinese dobové záběry i vzpomínky pamětníků na Přerovské povstání

Přichází čas na odloženou premiéru filmu „Přerovské povstání… 75 let poté“, která se měla konat přesně tři čtvrtě století po této významné historické události – tedy 1. května letošního roku. Tvůrci se s ohledem na jarní vlnu koronaviru rozhodli přesunout promítání na sobotu 12. září, která bude v Přerově věnována vzpomínce na květnové události roku 1945.

Foto zdroj: kino Hvězda Přerov

„V jednu hodinu odpoledne začínáme komentovanou vycházkou Přerovským povstáním, sraz je u sokolovny a společně si projdeme nejvýznamnější místa, spjatá s přerovskými událostmi 1. května 1945,“ vzpomněl přerovský historik a jeden ze spolutvůrců filmu Petr Sehnálek.

Účastníci projdou přes Tyršův most, který se stal němým svědkem několika velmi dramatických momentů, zastaví se na dnešním Masarykově náměstí, které bylo středobodem tehdejších revolučních událostí, podívají se i na místa, kde Přerované prolévali krev v boji proti okupantům… Historik z Muzea Komenského je provede i časovou linkou toho dne a povypráví jim celou řadu zajímavostí – i těch, které se už do filmových políček nevešly. 

Procházka pak skončí u kina Hvězda, kde se od 15 hodin bude promítat film, za nímž stojí vedoucí kina – v souvislosti s filmem ale režisérka Svatava Měrková. „Film přinese dobové záběry amatérských filmařů, ale především rozhovory s posledními pamětníky povstání. Zveřejněny budou i některé nové a dosud nepublikované informace,“ řekla Měrková.

Po závěrečných titulcích čeká na diváky beseda s tvůrci a historiky, kteří po celá léta rozplétali nejen události toho dne, ale i osudy lidí, kteří se stali tvářemi povstání. „Je obecně známo, že Přerované byli první, kteří se postavili proti nacistickým okupantům. Význam přerovského 1. května je o to silnější, že povstání vypuklo spontánně z iniciativy běžných občanů, a to na základě zpráv ze zahraničního vysílání rozhlasu. Lidé vyšli ven, odzbrojovali německé vojáky, radovali se, zpívali hymnu, vyvěšovali vlajky. Odpoledne se ale ukázalo, že povstání vypuklo předčasně a Němci měli dost sil k jeho potlačení,“ připomněl historik Sehnálek.  

Video: Trailer k filmu "Přerovské povstání ... 75 let poté". Zdroj: youtube.com 

Ani besedou ale nebude odložený vzpomínkový den končit. Od šesti hodin odpoledne se bude bezplatně promítat československý film Atentát z roku 1964 a v osm večer opět usednou do křesel diváci, kteří přijdou do Hvězdy na film „Přerovské povstání…75 let poté.“ Vstupenky za 70 korun jsou stále k dostání v pokladně kina a všichni zájemci jsou předem upozorňováni, že při vstupu do sálu musejí mít roušku.

O filmu jsme psali dříve zde.

Tabule i brožura

Film není jedinou letošní hmatatelnou vzpomínkou na Přerovské povstání. Na jaře vznikly také nové informační tabule, které přinášejí nejen historická fakta, ale i fotografie lidí, kteří za vzpouru zaplatili nejvyšší daň. Dvě tabule byly umístěny u vsypové loučky přerovského hřbitova, třetí stojí u vojenské střelnice v Lazcích, kam byli přerovští povstalci převezeni a nemilosrdně zastřeleni.

„Kromě toho jsme s historiky dali dohromady brožuru, která události poměrně podrobně připomíná. Ta bude zdarma k dostání nejen na projekci filmu, ale i v Městském informačním centru,“ zmínil přerovský primátor Petr Měřínský. A připomněl i to, že stejně jako v červnu vznikla na webových stránkách města samostatná sekce s informacemi o masakru na Švédských šancích, připravuje se ve stejném duchu i sekce o Přerovském povstání.   




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker