Lenka Glosová: Kvalitní zdravou čokoládu jsem začala vyrábět pro vnoučata

Rodinná čokoládovna na Horním náměstí v Přerově je malý krámek plný chutných ručně vyráběných pralinek i dalších delikates. Paní Glosová se začala o čokoládu zajímat kvůli svým vnoučatům, díky výběru těch nejkvalitnějších surovin se však ze zábavy stala plnohodnotná regionální firma a společně se svou dcerou teď dělá radost nejenom malým, ale i velkým zákazníkům.

Foto: Čokoládovna Přerov

Jak Vás napadlo založit v Přerově čokoládovnu? Máte k čokoládě nějaký zvláštní vztah? 

Můj vztah k čokoládě je trochu zvláštní. O založení čokoládovny jsem zpočátku neuvažovala, i když podnikání mě lákalo odjakživa (jsem totalitní dítě). Zprvu jsem po vleklých zdravotních problémech, které mě vyřadily z pracovního procesu, pouze hledala sebe samu a své nové místo v životě. Po narození první vnučky Kristýnky začala nová etapa mého života a s tím úplně nový směr – výroba dobrot pro mou nejdražší bytost. Postupně přibyla ještě Lenička, potom Natálka, Alex, Filípek a Damián. Pro všechny teď – už společně s dcerou, která převzala otěže naší rodinné firmy - vyrábíme z nejkvalitnějších surovin mimořádnou a zdravou čokoládu.

Vyrábíte si vlastní pralinky, naučila jste se to sama nebo jste prošla nějakým kurzem? 

Vzhledem k tomu, že jsem introvert a samouk, všechno jsem se naučila sama, po nocích, přes internet, tzv. od píky, kdy trvalo asi dva roky, než jsem své produkty mohla nabídnout i známým a kamarádům, nejen rodině. Zpočátku to byly pralinky plněné vlastními náplněmi bez konzervantů, zvýrazňovačů, ochucovadel a ztužených tuků (palmový olej atd.). Zájem byl tak velký, že zhruba po roce jsem se musela začít rozhlížet po prodejním prostoru.


Bylo těžké naučit zákazníky, aby k Vám chodili? Přece jen máte poměrně specifickou nabídku. 

Vždy jsem chtěla malý krámek, kde by byla patrná atmosféra tajemných starých časů a kde by vynikala vůně čokolády. To se mi podařilo na Horním náměstí, kde prostory přímo vyzývaly k posezení a zavzpomínání se šálkem horké čokolády. Umístění na Horním náměstí je vzhledem ke specifickému sortimentu i menší cílové skupině velmi vhodné, i když z hlediska podnikatelského nic moc. Odliv lidí z tohoto náměstí je v posledních dvou letech velmi patrný (i z přilehlých uliček a hlavního náměstí TGM) hlavně po opravení a znovuuvedení do provozu přerovského Prioru – Galerie Přerov. Přesto nám naši zákazníci zůstávají věrní a vracejí se. Kvůli životaschopnosti nyní již rodinné firmy (já a dcera) jsme si rozšířily možnosti podnikání a máme nyní již i lektorskou činnost (přednášky a workshopy o čokoládě), ale hlavní náplní je pořád výroba a prodej, kde se snažíme každému co nejlépe poradit. 

"Na své výrobky máme certifikát Haná-regionální produkt a tři ocenění Výrobek olomouckého kraje, na která jsme náležitě pyšní, neboť konkurence je veliká a pravidla neúprosná".


Aby byly naše výrobky nejen konkurence schopné, ale měly i tzv. přidanou hodnotu, dekorujeme je ručně speciálními jedlými barvami, které vytvoří na povrchu čokolády jemný film bez vůně a chuti a čokoláda získá metalický vzhled. Na spoustu výrobků si samy tvoříme krabičky.

Máte dodavatele z Česka nebo i ze zahraničí?

Vyrábíme z nejkvalitnějších čokolád světových výrobců, které nakupujeme u několika českých firem, nemáme přímý kontakt na zahraniční trhy. Zároveň ale tím, že máme více dodavatelů (po cca 6 letech výběru), máme v nabídce různé druhy čokolády a nejsme omezeni jedním teritoriem produkce čokolády. Máme tak vynikající čokolády z různých koutů světa a na své si přijdou děti i dospělí. Také jsem ráda, že jsme jako standardní hořkou čokoládu zvolili 72%, která je u mnohých konkurenčních firem brána jako luxusní a standard je u nich kolem 50-60%. Lidé, když ochutnají tu naši, zpočátku nevěří, že je tak „hořká“, neboť je velmi lahodná. Může za to vysoké procento kakaového másla ve směsi, tedy zase ta kvalita.


Jaké speciality zahrnuje Váš sortiment?

V sortimentu máme samozřejmě pralinky, se kterými jsem začínala, ale i lízátka, klasické tabulky, čokoobrázky, tyčinky s různými náplněmi, velkoformátové maxičokolády s různými posypy, nebo obrázky z jedlého papíru (– ten mimochodem tiskneme i na zakázku podle vlastních obrázků, či fotografií), miničokoládky ke kávě pro firemní prezentace, vánoční balíčky, nebo Velikonoční vajíčka ze starožitných forem. Letos jsme začali dodávat suroviny (čokoládové pecky pro další zpracování, kvalitní plnotučné kakao aj.) do sympatického obchůdku BezObalu na Čechově ulici v Přerově.

"Nechceme jít ve stopách velkých firem, které expandují mimo své okolí, chceme zůstat ryze regionální firma pro Přerov a blízké okolí, abychom mohli ručit za kvalitu vlastních výrobků osobně".

Nejoblíbenější jsou asi naše lízátka, která jsou sice primárně určena dětem, ale berou si je i dospělí, kočičí jazýčky, které děláme v hořké i mléčné variantě a potom skoro všechny pralinky (bohužel v létě se nevyrábí kvůli tropickým teplotám a vzhledem k absenci konzervantů ani nemůžeme garantovat běžnou trvanlivost), tabulky i čokoobrázky (často suplují drobné dárky). Děláme hodně na zakázku, protože se nejlíp trefíme do vkusu a přání zákazníka, přitom dodání je podle možností i 2-3 dny.

Plánujete do budoucna nějaké novinky v sortimentu, případně čokoládové akce?

Nechceme podléhat módním trendům, naší hlavní devizou je kvalitní surovina. Přesto se snažíme přijít vždy s něčím novým. Letos to byla novinka Čokapíno. Jde o spojení kvalitní 100% Arabiky s čokoládou a sušeným mlékem, dle naší vlastní receptury. Ohlasy jsou výborné. Bohužel promoakci nám zhatil coronavirus, tak snad na podzim to pořádně rozjedeme. Na zimní předvánoční čas chceme uvést růžovou čokoládu, která je prezentována jako čtvrtý druh. Jde totiž o vyšlechtěnou odrůdu, která má tmavě růžové boby a po zpracování je přirozeně růžová i čokoláda. Má velice zajímavou chuť a vůni, tak se můžete těšit.

Chcete-li v Přerově zachovat kvalitní čokoládu, přijďte navštívit naši Čokoládovnu a budete-li spokojeni, doporučte nás dál. To je pro nás nejlepší reklamou.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker