Druhé Hanácké léto na kolejích začíná již v sobotu. Projeďte se historickými vláčky. Trať bude brázdit Krokodýl a Hurvínek

O loňských letních prázdninách vypravili členové spolku Kroměřížská dráha poprvé na koleje mezi Kroměříží, Kojetínem a Tovačovem pravidelné historické vlaky v rámci projektu nazvaného Hanácké léto na kolejích. Letos odstartují sezónu v sobotu 27. července 2020.

fota: spolek Kroměřížská dráha

Vzorně opečovávanými historickými motoráčky z 50. a 60. let minulého století jste se mohli svézt každou prázdninovou sobotu třeba na některou z řady kulturně-společenských akcí pořádaných ve městech a obcích při trati. Vlaky měly u veřejnosti až nečekaně velký úspěch a za celé léto se jimi přišlo svézt téměř 4000 cestujících. Hned po skončení loňské sezóny se tedy členové pořádajícího spolku rozhodli, že stejnou akci uspořádají také v letošním roce a navíc že budou některé spoje zajíždět i do Chropyně. To ale ještě nemohli tušit, jaké komplikace s přípravami letošních letních jízd jim přinese pandemie koronaviru.


"I přes jarní úvahy o odvolání celého letošního Hanáckého léta však nakonec přinášíme všem našim pravidelným, ale i novým cestujícím dobrou zprávu – počínaje 27. červnem 2020 budou historické motoráčky opět každou prázdninovou sobotu ve službě pro Vaše potěšení i svezení za zajímavými cíli při trati“, řekl náčelník spolku Kroměřížská dráha, Jiří Strumienský.

Spolek provozuje příležitostné jízdy historických vlaků na Kroměřížsku už od svého založení v roce 2007. Mezi jeho „domovské“ tratě patří také jedenáctikilometrová lokálka z Kojetína do Tovačova, na které od roku 1981 nejezdí pravidelné osobní vlaky. Hanácké léto na kolejích tak dává zájemcům o návštěvu Tovačova a jeho okolí jedinečnou příležitost, jak se do města dostat i jinak než autem či autobusem. Podobně obyvatelům Tovačova, Lobodic a Uhřičic vlaky Hanáckého léta umožní pohodlnou cestu za četnými lákadly Kroměříže nebo nově i Chropyně.

"Samozřejmě tak malý spolek, jako je Kroměřížská dráha, by nikdy nemohl být schopen pouze vlastními silami uspořádat a hlavně ufinancovat větší akci, než je jednodenní provoz malého motoráčku. Hanácké léto na kolejích by se tedy těžko mohlo uskutečnit bez aktivní spolupráce s Olomouckým krajem, Mikroregionem Střední Haná, městy Kroměříž, Kojetín, Tovačov a Chropyně, obcemi Uhřičice i Lobodice a řady soukromých firem“, doplnil Strumienský.

A jaká že to vozidla zajistí provoz letošních historických vlaků? Rovným dílem se o ně podělí velmi elegantní dieselhydraulické motorové vozy řady M286.1 z konce 60. let, kterým se mezi železničáři říká "Krokodýl“ (zajistí téměř všechny spoje v červenci) a dále oblíbené malé červené motoráčky s mechanickým přenosem výkonu řady M131.1 z 50. let, které nikdo nenazve jinak, než "Hurvínek“. V srpnu by chtěli členové spolku široké veřejnosti představit svůj nový vyhlídkový vagónek, jehož stavbu momentálně v kroměřížském depu dokončují. Právě kvůli pandemii koronaviru ale mají práce časový skluz a tak nezbývá než doufat, že se do srpna podaří tento zajímavý vůz dokončit a nechat schválit do provozu. Na vlacích Hanáckého léta by měl být nasazován společně se spolkovým „Hurvínkem“ M131.1454 z roku 1955.   

Zmíněné historické motoráčky budou po tratích mezi Tovačovem, Chropyní a Kroměříží jezdit každou prázdninovou sobotu až do 29. srpna podle níže uvedeného jízdního řádu.


Každý den provozu vlaků bude vždy od 9 do 17 hodin veřejnosti přístupné také železniční muzeum v prostorách lokomotivního depa na kroměřížském nádraží. V muzeu si můžete na vlastní oči prohlédnout a vyzkoušet práci pana výpravčího či signalisty na skutečných stavědlových přístrojích, nebo si poslat třeba dálnopisnou zprávu. Expozice zahrnuje také několik stovek exponátů zaměřených na vlastní železniční provoz a kolejová vozidla. Vstupné do muzea je dobrovolné, k zakoupení jsou zde k dispozici také pohlednice, turistické vizitky a další upomínkové předměty.




INZERCE


INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker