Dotazník k budoucnosti města

Přerov pokračuje v aktualizaci strategických dokumentů. Po vydání nové energetické koncepce, kterou mají zastupitelé schválit v pondělí 8. června, se město pustilo do tvorby nového strategického plánu. Dokument má popsat mimo jiné akční plán, stanovit cíle, opatření a aktivity vedoucí k jejich plnění.

Město Přerov nabízí víc než jen postupně budovanou síť cyklostezek. S rozvojem města má pomoci nová strategie. Ilustrační foto. Zdroj www.prerov.eu

Vzhledem ke končící platnosti strategického plánu rozvoje města pro období 2014-2020, zahájil Magistrát města Přerova (Odbor koncepce a strategického rozvoje) na podzim 2019 přípravu nového dokumentu.   Město muselo na dodavatele vypsat výběrové řízení a materiál zpracovává firma z Ostravy, která tendr vyhrála. Hodnotícím kritériem byla pouze cena. Vítězná firma "PROCES-Centrum pro rozvoj obcí a regionů" za zpracování materiálu dostane 520 tis. Kč včetně DPH. Projekt kryje dotace - na zpracování strategického plánu rozvoje města dotace do výše 494 tis. Kč.  

„Plán má odhalit slabiny i přednosti Přerova, chceme čerpat z názoru odborníků i veřejnosti. V tuto chvíli je rozpracována analytická část dokumentu, k jejímu dopracování je naplánováno dotazníkové šetření,“ informoval dříve primátor města Petr Měřínský (ANO 2011).


Do strategie chce město zapojit stakeholdery 

Do zpracování návrhové a implementační části plánu (tj. vize, cíle, opatření, aktivity) budou zapojeni tzv. stakeholdeři a další odborníci z veřejného i soukromého sektoru. Stakeholdeři jsou osoby s významným vlivem k nastavení cílů a prosazení navrhovaných opatření. Ze zástupců politických klubů, odborů Magistrátu města, vedení významných přerovských firem, z dalších veřejných institucí a případně i z neziskových organizací působících ve městě bude sestaven Řídící výbor (hlavní řídící orgán) a odborné pracovní skupiny. Náplní pracovních skupin bude:

  1. Školství, sociální a zdravotní oblast, bezpečnost, bydlení, 
  2. Podnikání, zaměstnanost, kultura, sport a cestovní ruch,
  3. Životní prostředí, doprava, technická infrastruktura, územní rozvoj, změna klimatu,
  4. Řízení a správa města.  


Zapojení veřejnosti je umožněno formou dotazníku

Aktuálně má možnost ovlivnit celý materiál i široká veřejnost. Analytická část strategie včetně dotazníkového šetření mezi obyvateli má být zpracována do října 2020. Součástí má být také průzkum podnikatelského prostředí a moderované projednání s veřejností. 

Celkem má být v rámci dotazníku osloveno na 1000 obyvatel města a minimálně 30 firem. Tazatelé mají mít jednotná trička a v ulicích města by se měli vyskytovat v červnu a červenci.

Kdo na tazatele nenarazí a bude mít zájem dát najevo svůj názor, může dotazník vyplnit elektronicky, a to přes odkaz na adrese prerov.rozvoj-obce.cz

Důležitá strategie města má být dokončena do konce roku 2021. Termín pro předložení materiálu včetně provedení facilitovaného projednání návrhové části s veřejností do orgánů města je listopad příštího roku. 

Na dotazník se dá dostat i přes vyrobený QR kód. 




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker