Co je lepší než vlastnoručně vyrobený sýr? Anima Historica pořádala sýrařský workshop

Minulý týden se v Přerově v místní části Žeravice uskutečnil workshop, kde se zájemci mohli naučit jak proniknout do tajů výroby sýrů v domácích podmínkách. Vyráběly se nejrůznější druhy, mimo jiné i korbáčky, ricotta nebo čerstvý farmářský sýr. Akci pořádal spolek Anima Historica, který se kromě zájmu o historii věnuje i řemeslům a různému tvoření. Na průběh sýrařského workshopu jsme se zeptali jedné z pořádajících členek Renaty Tšponové.

Jak vznikl nápad pro uspořádání workshopu a po kolikáté už se tato akce konala? 

Kurzy a workshopy jsme zatím pořádali spíš pro členy a přátele našeho spolku Anima Historica. Ve spolku je nás několik, kteří se rádi učíme novým věcem, proto jsme navštívili spoustu kurzů a své znalosti a zkušenosti předáváme dál. Měli jsme již několik kurzů – například drátování, zpracování ovčího rouna, kurz práce s textilním tužidlem Paverpol, patchwork a mnoho dalších. Workshopu Společné sýrování předcházela nejdřív výuka výroby sýrů a také opakované zkoušky vyrobit si sýr tak, abychom mohli své zkušenosti předat dál.


Kolik bylo zájemců?

Na kurzu se nás sešlo celkem 10 + 2 psi :) Byly jsme rozděleni do 3 skupin s tím, že v každé skupině byla již zkušenější „sýrařka“. Celkem jsme spotřebovali 56 litrů mléka, každý si odnesl sebou sýry, které si vyrobil. Někteří korbáčky snědli hned a i sýr halloumi se smažil přímo na kurzu.

Jaké jste pro výrobu používali suroviny a jaké jsou potřeba pomůcky?

Na výrobě sýrů jsou nejdůležitější suroviny – zejména čerstvé mléko, syřidlo, chlorid vápenatý, kyselina citronová, jogurtová kultura , ocet a na ochucení koření , případně i ořechy či olivy . Pomůcky pro výrobu sýru jsou vařič, hrnec, vařecha, sítko, sýrřská plachetka, teploměr, papírky na měření pH, sýrařské formy, nádoby na přepravu a odměření mléka, okapávač.


Je výroba sýrů časově náročná? A který sýr je nejjednodušší?

Časovou náročnost je těžké určit. Při výrobě je spousta „prostojů“, protože některé technologické postupy výroby sýrů potřebují určitý čas – než se namnoží v mléce kultura, než se vysráží sýřenina, než se zahřeje, než se vylisuje a podobně. Když vyrábíme sýr doma, v tomto mezičase třeba vypereme, pověsíme prádlo a podobně :)

A nejjednodušší sýr je asi indický sýr panner (panýr) na tento druh sýru stačí jen mléko a ocet. Ale jakmile si vyzkoušíte vyrobit pár sýrů a chytí vás to, tak zjistíte, že to vlastně není nic složitého.

Plánujete uskutečnit další workshop a pokud ano tak kdy?

Pokud bude zájem určitě bychom o uspořádání kurzu uvažovali. Zatím se základní kurz konal jen pro členy Anima Historica a jejich přátele. Přemýšlíme o „pokračujícím kurzu“, kde bychom dělali další sýry, ale to vše vyplyne z toho, zda bude zájem.

Uvažujeme i o kurzu Domácí kosmetika, kurz Paverpolu – kde máme své lektorky a případně i o kurzech, na které si pozveme i „cizí“ lektory“ např na kurzy šití barefoot bot, kurz Ebru, kurz Pečení domácího chleba a podobně.

Vše záleží na zájmu a na dostatku času – právě chystáme Velikonoční jarmark , který pravidelně pořádáme se šermířským spolkem Markus M . Případní zájemci mohou psát zprávu na FB na stránky Anima Historica.


Co Vás na výrobě sýrů nejvíc baví?

Baví mě asi to, že si udělám sýr a vím, co v něm je (o kvalitě některých potravin netřeba hovořit) a ochutím si jej dle sebe. Do každého tvoření a je jedno, zda pečete chléb, vyrábíte sýr nebo tvoříte cokoli jiného, dáváte kus sebe, své energie a tvořivosti, což vás (nebo alespoň mne) naplňuje.

Někdy sýry dělám s kamarádkou, takže si spolu můžeme popovídat a ještě něco užitečného vytvořit, což partneři vítají. Do výroby sýrů jsem nadchla i svého partnera, který se kurzu účastnil a do výroby sýrů se rád zapojuje.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker