Margit Slimáková poradila zájemcům v Klubu Teplo jak se zdravěji stravovat

V pondělí 14. října se v prostorách Klubu Teplo na Horním náměstí uskutečnila beseda se specialistkou ve zdravém stravování Margit Slimákovou. Návštěvníci se dověděli spoustu zajímavých informací a tipů jak si udržet zdraví a vyhnout se nemocem.

Odbornice na zdravé stravování, která se již více než třicet let věnuje osvětě. Tak by se dala v krátkosti popsat Margit Slimáková, která více něž cokoliv jiného doporučuje používat kvalitní základní a hlavně sezónní potraviny, ze kterých si každý dokáže uvařit chutné a výživné jídlo v pohodlí domova.


Problematice a osvětě ve zdravém stravování se věnujete již dlouho. Proč si myslíte, že se poslední dobou více dostává do povědomí lidí?

Je to hlavně díky sociálním médiím, díky kterým jsou informace dostupnější a rychleji se k nim lidé dostanou. 


 Je nějaké univerzální stravovací doporučení, kterého by se lidé mohli držet? 

Každý člověk je individuální a má svůj specifický metabolismus. Někdo jí maso, někdo se stravuje podle makrobiotiky a někdo je vegetarián. Určitě všem doporučuji naslouchat svému tělu, používat základní a lokální potraviny a vyhnout se průmyslově zpracovaným polotovarům. Samozřejmě každý podle svých možností, je lepší jíst zeleninu ze supermarketu než nejíst žádnou. Ideální by bylo, kdyby si každý našel své lokální farmáře, od kterých by kupoval maso, zeleninu, mléčné výrobky a ostatní. Lidé by věděli, od koho nakupují a za jakých podmínek bylo jídlo vypěstované. Dnes už je spo usta možností například Scuk.cz, který tyto malé farmáře sdružuje. 

  Co je podle Vás největším omylem ve zdravém stravování za poslední roky? 

Jednoznačně je to potravinová pyramida, podle které vlastně dodnes fungují všechny státní instituce včetně škol a nemocnic. Všichni ji určitě za ty roky už dobře znáte, zakládá se na konzumaci obilovin a sacharidů. V době kdy vznikala, tedy po válce, lidé jedli hlavně brambory a chleba, z toho to celé vycházelo. Je důležité dodat, že pro potravinovou pyramidu neexistuje žádná podložená vědecká studie, která by prokázala, že právě takto poskládaný jídelníček je pro lidi prospěšný. Prostě to tenkrát někdo vymyslel a od té doby z toho všichni vychází. 


Začíná zimní období a měly by se prý používat prohřívací kořenící směsi. Například kurkuma prohřívá. Co si myslíte o používání exotického koření? 

Je to na zvážení každého. Myslím si, že historicky máme dané místo, kde žijeme a od toho se také odvíjí naše lokální potraviny. Například česnek, cibule a pepř jsou pro nás typické a také prohřívají. Samozřejmě proti exotickému koření nic nemám, jen si myslím, že máme i naše dostupnější alternativy. 


Co tedy doporučujete jíst v chladných měsících? 

Určitě je lepší jíst tepelně upravené potraviny než saláty. Já se snažím doporučovat hlavně husté a výživné polévky, luštěniny a vařenou nebo pečenou zeleninu. Také je teď období zabíjaček, takže nějaký ten prejt nebo jitrnice se zelím a bramborem. Také by lidé neměli zapomínat chodit ven, i když třeba prší. Není to jen kvůli fyzickému zdraví, ale také to má příznivý vliv na psychickou pohodu. 

 Spousta lidí se snaží zhubnout a zkoušejí různé diety a potravinové doplňky, co si o tom myslíte? 

Já za sebe nedoporučuji nic, co člověku nevyhovuje a nějakým způsobem u toho strádá. Většinou to stejně dopadne tak, že se na nějakou dobu omezí a potom, když se vrátí k původním stravovacím zvykům, váhu opět nabere a mnohdy i něco navíc. Lepší je si dát na snídani vajíčka se slaninou a zeleninou. Co má ale většina dnešních diet společného jsou svačinky. 


Co je na svačinách špatného? 

Historicky lidé jedli dvakrát denně. Když šli na pole a jak se z něj vrátili. Potom dlouho fungoval model, který doporučoval tři jídla denně. No a dnes už lidé jedí v podstatě nepřetržitě. Na každém kroku jsou automaty s jídlem, přitom nikdo neumře hlady, když nebude půl dne jíst. Žijeme v době kdy je všeho nadbytek a už se neumíme stravovat střídmě, přitom by to vyřešilo mnoho zdravotních problémů. Tohle nepřetržité přijímání potravy vede mimo jiné i k Inzulinové rezistenci. Ta je zodpovědná za mnoho zdravotních komplikací. Více se o tom dočtete na mých stránkách margit.cz

 

Je pravda, že něco na zub dnes koupíte téměř všude. Čemu to připisujete? 

Byl to chytrý tah od potravinového průmyslu, který si tak vychovává své zákazníky. Lidé, kteří jsou zvyklí neustále jíst, si také neustále musí něco kupovat. Je potřeba dávat si na to pozor a nevěřit každému chytlavému sloganu od potravinových firem. Dřív byly kina a knihovny místa kde se jíst nesmělo. Dnes člověk, který nejde do kina s hromadou popcornu není normální. 


A jaké jsou tedy základní zásady zdravého stravování podle Margit Slimákové? 

- Plnotučné mléčné výrobky sýry, kysané produkty a neochucené bílé jogurty a tvaroh

- Ideálně domácí nebo kvalitní kvasové pečivo 

- Velké množství zeleniny a ovoce 

- Omezení sladkých nápojů, jídel a pochutin 

- Kvalitní tuky jako je sádlo, máslo, ghí a za studena lisovaný olivový olej 

- Mléčně kvašená zelenina 

- Ořechy, semínka a luštěniny 

- Domácí vejce 

- Kvalitní maso od farmářů 

- Je jedno jestli používáte řepný, třinový nebo jiný cukr nebo sladilo, důležité je množství 

  Pokud budete poslouchat své tělo, budete jíst s mírou a nestresovat se s počítáním kalorií nemůžete šlápnout vedle.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker