Lenka Olivová: Jak probíhalo očkování v domově pro seniory v Tovačově

Vakcinace proti Covidu 19 je aktuálně nejdiskutovanější téma v naší republice. Nedávno se v Tovačovském domově pro seniory nechali očkovat zaměstnanci i klienti zařízení. Ne všichni se však očkování mohli, nebo chtěli zúčastnit. O tom jak vakcinace seniorů a zaměstnanců probíhala nám více řekla ředitelka domova Lenka Olivová.

Jak probíhalo očkování v domově pro seniory v Tovačove. Foto: Ilustrační obrázek

Domov pro seniory v Tovačově byl jedním z prvních zařízení svého druhu na území Olomouckého kraje, kde odstartovalo očkování proti COVID.

Jaký byl stran seniorů zájem o vakcinaci, odmítli někteří? Jak bylo v těchto případech postupováno? 

Nedá se říci, že by někdo odmítl. O očkování byl v našem zařízení velký zájem. Jedinou komplikací bylo u některých seniorů, že nebylo možné s ohledem na jejich zdravotní stav získat platný informovaný souhlas, proto tedy nemohli být očkováni. Část našich klientů bude očkovaná ve druhé vlně a to z důvodu, že zrovna byli pozitivní na  Covid a nemohli být tedy očkováni. Dle dostupných informací ochrana proti Covidu není po očkování doživotní, předpokládá se přeočkování každý rok (jako například u chřipky), proto se  někteří klienti můžou nechat očkovat příště. 

Pokud u Vás bude někdo, kdo očkování odmítl, vyvstanou z těchto  okolností pro dotyčné nějaké provozní změny? 

Na dnešní schůzce se zřizovatelem a náměstkem hejtmana jsme byli  ubezpečeni, že vzhledem k velké proočkovanosti vznikne mezi našimi  klienty kolektivní imunita. Toho, že jsou někteří neočkovaní se tedy  nemusíme obávat. 

Jaký zájem byl ze strany vašich zaměstnanců? 

Musím říct, že většina našich zaměstnanců se nechala dobrovolně očkovat už v této první vlně. Někteří čekají na druhý typ vakcíny, která má  podle jejich názoru lepší složení. Pár zaměstnanců se očkovat nechce a  dokonce se mě ptali, jestli se kvůli tomu musejí obávat o ztrátu  zaměstnání. Vzhledem k tomu, že je ale očkování prozatím dobrovolné,  žádné takové změny nepředpokládáme.

Měl některý ze seniorů komplikace po aplikaci vakcíny? 

Do dnešního dne se u žádného z našich klientů neobjevily žádné komplikace.



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker