Olomoucký kraj podporuje i knihovnu v Přerově

Bezmála dvanáct miliónů korun uvolní letos Olomoucký kraj na podporu knihoven. Čtenáři se tak nemusí obávat, že by o svoji zálibu přišli nebo ji museli omezit. Příslušné smlouvy uzavřelo hejtmanství se sedmi pověřenými knihovnami v pondělí 3. února.

Knihovny opět dostanou peníze na rozvoj. Kraj navíc přidá knihovníkům. S šéfy knihoven jednal hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk a jeho náměstek, přerovský politik Petr Vrána

Čtení rozvíjí mysl i ducha

„V dnešní době není vůbec jednoduché přilákat ke knihám mladé čtenáře. Knihovny, které to dokážou, si podporu zaslouží. Navíc řada z nich funguje jako komunitní místo, kde se během spousty zajímavých akcí setkávají všechny generace,“ zdůraznil význam knihoven hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk. 

Kromě Městské knihovny v Hranicích a Knihovny Vincence Priessnitze v Jeseníku získala finanční prostředky na rozvoj také Knihovna města Olomouce a knihovny v Lipníku nad Bečvou, Šumperku, Přerově a Prostějově. 

Opakovaně, v poslední době stále více, je dokládáno a prokázáno, že čtení knih má blahodárný vliv na lidské zdraví. Čtení knih rozvíjí fantasii, logické myšlení, lidskou kreativitu. Čtení knih je mj. prevencí nemocí jako stařecká demence. Proč zdůrazňuje tolik "čtení knih"? Protože čtení z monitoru PC, tabletu, mobilu apod. je něco jiného. Nejnovější vědecké studie mj. prokázaly například diametrálně odlišné dopady na rozvoj lidské paměti. Zkusit si to může každý sám, kolik si zapamatuje z čteného textu z knihy a kolik z monitoru svého mobilu.


Ne všude knihovnám fandí

Výkon regionálních funkcí koordinuje příslušná krajská knihovna. V Olomouckém kraji je to Vědecká knihovna v Olomouci. Pověřené instituce pak zajistí nejen metodickou a organizační pomoc, ale také další odborné služby pro 479 základních knihoven, které na území kraje zřizují města a obce. 

„Do knihoven letos poputují ještě další peníze – a to konkrétně na platy knihovníků. Celkovou částku ve výši téměř devíti set tisíc korun musí ještě schválit krajští zastupitelé,“ řekl náměstek hejtmana pro kulturu Petr Vrána, člen ANO 2011 a radní města Přerova. 

Knihovny se navíc i letos mohou ucházet o další finance hned ze tří krajských dotačních programů, v nichž je celkem 25,5 miliónu korun.

Přesto jsou města, která knihovny berou asi jako zpátečnické zlo. Příklad z poslední doby je město Šumperk, kterým cloumá kauza podivného uzavírání jedné z největších tamních knihoven. Můžeme být zatím rádi, že doba temna v tomto na Přerov nedopadla a zatím tu relativně obstojnou podporu čtenářské obci nové veení města udržuje. Jakžtakž. 



INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker