Mladiství se o víkendu prokalili až do nemocnice

O uplynulém víkendu lákalo uvolnění pandemických opatření a prázdninová nálada lidi ven. Akce kulturní i sportovní jsou provázeny často alkoholem, který chutná i nezletilým. V sobotu ve večerních hodinách to ale někteří přehnali a skončili na dětském oddělení nemocnice v Přerově. Mladá slečna a mladý chlapec, kteří popíjeli alkohol v opravdu hojné míře, se z toho vyspali. Mohlo to skončit hůř.

Foto: Ilustrační obrázek (Geralt Pixabay)

Dívku od gulášů do nemocnice vezla záchranka 

Dívka se opila na akci spojené s ochutnávkou gulášů, která se konala v obci nedaleko Přerova. Ležící a bezvládnou ji v trávě našly dvě mladé ženy, které ji ihned poskytly první pomoc. Na přivolání matky se na místo dostavila rychlá záchranná služba, která ji převezla do již zmíněného zdravotnického zařízení, kde zůstala hospitalizována. 


Další záchranka přivezla chlapce z fotbalového hřiště

Stejně dopadl i mladistvý hoch, který se přivedl do stavu opilosti na hřišti v obci na Přerovsku, kde probíhalo ukončení fotbalové sezóny. Dle výpovědi svědků zůstala na stole v šatně odložená láhev s přibližně půl litrem vodky. Mladík přišel do prázdné šatny a bez většího pudu sebezáchovy vyprázdnil její obsah. Když po nějaké době vyšel, začal se motat a po chvíli upadl do bezvědomí. I jemu byla poskytnuta na místě první pomoc a přivolána záchranná služba, která ho převezla na stejné oddělení jako mladou slečnu.

"Oba případy šetříme jako přestupky dle zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek a v obou případech byl informován orgán sociálně právní ochrany dětí a mládeže při Magistrátu města Přerova.", uvedla tisková mluvčí policie por. Mgr. Miluše Zajícová. 


Prázdniny ve znamení alkoholu i hazardování se zdravím? 

V průběhu prázdnin se bohužel nejen policisté ale i zdravotníci častěji potýkají s případy konzumace alkoholu mládeží. Policie proto upozorňuje rodiče, aby více kontrolovali a dohlíželi na své dospívající ratolesti, jak a s kým tráví svůj volný čas, aby se nedostaly do situací a stavů, které by mohly vážně ohrožovat jejich zdraví.

Odejít z party nebo gulášfestu sama není ostuda. Ostuda je (a nejen pro dívky) zůstat někde ležet. Mějme úroveň a bavme se na úrovni. Nezodpovědným chováním ohrožujeme druhé. Ilustrační foto (Ryan McGuire)


Nezodpovědné chování může ohrozit život jiných

Ani policie nebude o prázdninách nečinná a bude v souvislosti s podáváním alkoholu mladistvým a nezletilým osobám provádět kontroly v restauračních zařízeních a na různých společenských akcích v rámci celého regionu.

Rejdakce se k varování Policie připojuje. Mladí lidé, staří lidé, vinaři i pivaři, my všichni bez rozdílu věku si uvědomme, že nezodpovědným chováním, kterým si vynutíme pomoc záchranného systému, ten systém blokujeme pro jiné. Co když by ty dvě sanitky byly o víkendu potřeba třeba při nějaké havárii, kde mohly být ohroženy životy? Co když by kvůli "kalbě" někdo čekal na sanitku déle a kvůli tomu zemřel nebo měl trvalé následky?! Pijte prosím s rozumem. 

A kromě pití alkoholu to platí o dalších aktivitách. Tak například skákejte do vody jen tam, kde to znáte. Jezděte opatrně, respektujte ostatní, nepřeceňujte se u sportování, zkrátka važte si života svého i druhých.

Začaly nám zrovna dnes prázdniny, tak buďme odpovědní i během léta! Jednou budete třeba sanitku potřebovat vy nebo vaši blízcí, ale ona zrovna poveze hrdinu, co posilněn pár pivky skočil jako hrdina dobrovolně hlavou na kámen... 



INZERCE

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
TV Morava
INZERCE
podlahy poker