Přerovská městská galerie otevírá ojedinělou výstavu s názvem KOV(ID) 2020

V úterý 9, června otevře Přerovská městská galerie na Horním náměstí expozici kovu. Zájemci ji budou moci obdivovat nejen přes den, ale i ve večerních hodinách. Výstava s názvem KOV(ID) 2020 bude nasvětlena i pro noční prohlídky. Půjde o jednu z prvních výtvarných reakcí na současnou epidemii koronaviru. Výstava bude otevřena bez veřejné vernisáže, termín srpnové derniéry organizátoři včas upřesní.

Foto: Ilustrační obrázek

Ve vnitřních prostorách galerie budou k vidění nejen kované obličejové masky a skici z ateliéru Ondřeje Gély z Milostovic na Opavsku, ale i drobné kované práce uměleckého kováře Michala Ptáčka ze Starého Jičína, jehož velké plastiky budou ke zhlédnutí ve venkovní expozici na nádvoří galerie a v zámeckém příkopu.

Spojujícím prvkem obou autorů pak bude jejich společně vykované dílo Vesmírná brána - (jde o prstenec o počtu dvou set žeber, který umělci vykovali před třemi lety pro mistrovství světa v uměleckém kování v Itálii. Toto dílo by mohlo symbolizovat očekávaný návrat od epidemie k běžnému životu. Odtud i název výstavy KOV(ID) 2020, přesmyčka mezi oficiálním názvem smrtícího viru COVID – 19 a identitou, která se v použitém kovu skrývá - KOV(ID).


Foto: prerov.eu

Venkovní expozice nabídne návštěvníkům nasvícené plastiky. Těm bude dominovat funkční kovaná lampa osvětlující romantický zámecký mostní oblouk. Podle vedoucí galerie Lady Galové se bude sice areál na noc zamykat, ale od kované brány z Horního náměstí, nebo ze zámeckého mostu budou skulptury pohledově vidět.





INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit


INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker