Letošní jazzák láká na Monkey Business a excelentní bubeníky

Na co přesně se můžete těšit ve čtvrtek 24. října v rámci Jazzového festivalu? Tři dny jazzu čekají na přerovské publikum v předposledním říjnovém týdnu v Městském domě. Dramaturgie letošního Československého jazzového festivalu vábí hned na několik hvězd. Slovy Aleše Bendy - moderátora festivalových koncertů – programová paleta je stejně pestrá jako bohatě prostřená tabule v michelinské restauraci.

Jan Hasenöhrl & The Loop Jazz Orchestra (CZ)

Fenomenální český trumpetista a manažer Jan Hasenöhrl (*1961) je hudební osobností, která prokazuje své kvality mezi jazzmany i klasiky, aneb „through the symphony to jazz“. V 17 letech nastoupil na základě konkurzu do Filmového symfonického orchestru, následně působil mj. v orchestru Národního divadla a také v Pražském komorním orchestru. Hru na trubku studoval na pražské konzervatoři a poté na Hudební fakultě AMU v Praze u profesora Václava Junka. Získal několik cen na mezinárodních interpretačních soutěžích (např. Concertino Praga nebo Pražské jaro).

Pod jeho uměleckým a organizačním vedením působí dvě pozoruhodná tělesa: Český národní symfonický orchestr a Big Band Sv. Blažeje. Oba ansámbly se na pódiu i ve studiu přivítaly řadu zahraničních hvězd nejrůznějších žánrů (Andrea Bocelli, Rolando Villazón, José Carreras, Jonas Kaufmann, Sting, George Michael, Natalie Cole, Dianne Reeves, Angélique Kidjo, Branford Marsalis, Wynton Marsalis, Joe Lovano, John Abercrombie, John Patitucci, Dave Weckl, Chick Corea, Vince Mendoza apod.) Jan Hasenöhrl ale také pod svým jménem natočil několik alb (mj. The Brassspy, La Parada, White Mullet) a uskutečnil řadu projektů s dalšími umělci (např. Randy Brecker, Bobby Shew, Václav Hudeček, Jiří Stivín, Jazz Efterrätt apod.).

Jan Hasenöhrl představí aa 36. Československém jazzovém festivalu osmičlennou skupinu sólistů The Loop Jazz Orchestra. Její projekt Jazz On Screen (Jazz na stříbrném plátně) je logickým vyústěním dlouholeté spolupráce s tvůrci filmové hudby jako jsou Lalo Schifrin, Hans Zimmer, Vladimir Cosma, Newton Howard, Danny Elfman a především Ennio Morricone. Ve festivalovém programu zazní hudba z filmů Tři dny Kondora, Mo Better Blues, The Look of Love, Poslední tango v Paříži, Výtah na popraviště, Mission: Impossible ad. Autorem aranžmá, ve kterých je a míra improvizace v citlivém poměru s tématy, je přerovský rodák a klávesista Vítek Pospíšil, jehož partnery jsou vedle trumpetového leadera Jana Hasenöhrla kytarista Lukas Chejn, basista Tomáš Uhlík, saxofonista David Farek, perkusista Camilo Caller, bubeník Ondřej Pomajsl a skvělá zpěvačka Lucie Víšková.

Juraj Griglák & Company feat. Poogie Bell (SK/USA)

Vynikající baskytarista a kontrabasista Juraj Griglák (*1963, Bratislava) patří mezi nejvýznamnější jazzové osobnosti na Slovensku. Jeho hudební tvorba staví na energickém a dravém fusion 80. a 90. let, do jehož kontextu jsou originálně implementovány regionální prvky. Ve své kariéře se Juraj Griglák dokázal prosadit nejen v jazzu, ale i ve vážné hudbě. Na slovenské scéně hrál s každým, kdo v jazzu něco znamená, a spolupracuje i s evropskými a americkými osobnostmi. 

Také jeho současný hudební projekt je slovensko-americkou fúzí, jejíž repertoár staví na svých autorských kompozicích z posledních dvou sólových alb (Time To Fly, 2014; From The Bottom, 2019). S legendárním americkým bubeníkem Poogie Bellem spolupracuje Juraj Griglák už od roku 2012. Poogie Bell je vyhledávaným hráčem a producentem s multižánrovým přesahem (především Marcus Miller, dále pak Erykah Badu, Victor Bailey, David Bowie, Stanley Clarke, Randy Crawford, Roberta Flack, Al Jarreau, Chaka Khan, Angelique Kidjo, Joe Sample, David Sanborn, John Scofield, Stanley Turrentine, Luther Vandross, Vanessa Williams nebo Victor Wooten). Kapelu doplňují vynikající newyorský saxofonista Chris Hemingway a slovenská klávesová jednička Eugen Vizváry.

Monkey Business (CZ)

Leader skupiny Roman Holý je proslulým hudebním chameleonem a zvukový mágem, v jehož producentském a skladatelském portfoliu najdeme hudební projekty jako J. A. R., Monkey Business, Sexy Dancers, Neruda, G-Point Hunters, Autopilote atd. Spolupracuje ale i s mnoha dalšími interprety či skupinami, což z něj dělá jednu z nejvýznamnějších osobností soudobé české populární hudby. Jeho tvorba je ovlivněná funkovými kořeny, ale často obsahuje též pestré žánrové přesahy a prvky od soulu, R&B, jazzu, diska, elektroniky nebo rocku až po world music, underground či psychedelii.




INZERCE
Ostrov realit Ostrov realit

Názory k článku

Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.



INZERCE
Jarní Flora Olomouc
INZERCE
podlahy poker